KRISTOFFER TRIUMF

VÄRVET VOL.1

>

SIZE

PAGES

PRINT

EDITIONS

TEXT

PRICE

RELEASED

ISBN

 

DESIGN

 

150x200

378

B&W

SOFT COVER

SWEDISH ONLY

199:-

2013

978-91-7437-231-1

 

NILLE SVENSSON

WEB SHOP

BOKUS

ADLIBRIS

Värvet har blivit en av de mest uppskattade svenska podcasten. I gillestuge­studion hemma i Vällingby har Kristoffer Triumf intervjuat en rad kända personer. Resultatet är otvungna samtal som genom sin säregna blandning av lätthet och djup vunnit lyssnarnas öron och hjärtan.

Nu publiceras Värvet för första gången som bok. Den innehåller femton intervjuer med Soran Ismail, Kristoffer Appelquist, Alex Schulman, David Batra, Margret Atladottir, Filip Hammar, Henrik Schyffert, Sara Bergmark Elfgren, Sissela Benn, Peter Magnusson, Fredrik Wikingsson, Jesper Rönndahl, Johanna Koljonen och Annika Lantz.

Dessutom innehåller boken den absolut första värvetintervjun. Den med Lotta Lundgren, som aldrig blev podcast på grund av att ljudkvaliteten var för dålig.

 

 

Ur förläggarens efterord:

 

”Att läsa och lyssna är två helt olika saker. Rösten bär fram somt, men döljer annat. Där en lyssnare befinner sig i en social situation, engagerad av närheten och autenticiteten i ljudet av den mänskliga rösten, reser också lyssnandet en barriär. En fysisk manifestation av var en människa slutar och en annan börjar. Som lyssnare är det svårt att helt öppna sig för det som sägs med bibehållen integritet. Läsning är annorlunda. När läsaren på egna villkor internaliserar texten luckras gränsen mellan avsändare och mottagare upp. Genom läsning är det lättare att ta in orden, väga dem i tankar, pröva dem och överväga att göra dem till sina egna. På det sättet är läsandet en långt mer neutral och jämlik plats för mötet mellan avsändare och mottagare. Texten lyfter från det personliga till det allmänmänskliga.

Att publicera text i en bok är dessutom att ladda upp den i en kollektivt bevarad databas. Det är fortfarande så att böcker är den säkraste formen att lagra och säkra information inför framtiden. En blogg eller podcast är kanske tillgänglig idag, men det vilar inte på någons ansvar att bevara den, eller hålla den tillgänglig. Och Värvetintervjuerna är värda att bevara, inte bara för att de är god lyssning (och nu läsning) men också för att de tillsammans utgör ett snitt genom samtiden. De personer som medverkar i Värvet är alla offentliga personer i varierande grad. De har i de flesta fall utmärkt sig genom en förmåga att fånga omgivningens uppmärksamhet, en fingertoppskänsla för hur man gör för att bli hörd och hur man lämnar avtryck mot den backdrop som är nuet. Ställda sida vid sida blir därför de här texterna ett tidsdokument. Att närma sig Värvet som samlad textmängd i bokform, och den möjlighet det ger att djupare ge sig in i materialet, är en förutsättning för att kunna hitta nyckeln till Värvets framgång. Och med det insikten om vad den säger om oss och vår tid.”